Hoe word ik beveiliger?

Hoe word ik beveiliger?

Hoe word ik beveiliger? Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 13 januari 2022

E-mail Leo Hoogma Linkedin

Stel, het is je droom om met mensen te werken, om mensen en de openbare orde te beschermen... Beveiliger worden in de publieke of particuliere sector is helemaal jouw ding! Maar, je hebt geen idee waar je moet beginnen. Is het volgen van een opleiding noodzakelijk om beveiliger te worden? Kun je er thuis voor leren en hoe regel je een goede stage- of werkplek? Wij helpen je graag op weg.

Opleiding beveiliger MBO niveau 2

Verreweg de meest gekozen beveiligersopleiding is de branchegerichte opleiding MBO-2 Beveiliger. Het SFPB neemt hierbij de examens af. Met dit diploma kun je tal van veiligheidswerkzaamheden uitvoeren, zoals o.a.:

  • Objectbeveiliging
  • Winkelbeveiliging
  • Evenementbeveiliging
  • Zorgbeveiliging

Je kunt hiermee ook gaan werken als stadionbeveiliger, mobiele surveillant, horecaportier of servicemedewerker. Met je beveiligingsdiploma kun je daarnaast verder leren voor Beveiliger 3, voorheen Coördinator Beveiliging genaamd. Dat is een hbo-opleiding.

Lessen en examens beveiligingsopleiding
Wanneer je gaat leren voor beveiliger dan krijg je te maken met de SVPB, de `Stichting Vakexamens voor Particuliere Beveiligingsorganisaties`. Deze organisatie houdt zich actief bezig met de ontwikkeling van mensen die werken in de particuliere beveiligingsbranche. Dat doen zij o.a. door het samenstellen van de opleiding, onder meer in samenwerking met het Sociaal Fonds Particuliere Beveiliging, en het afnemen van de diploma- en certificaatexamens.

De lessen zijn recentelijk herzien en verbeterd. Er wordt nu meer de focus gelegd op het praktisch - dus in het veld - toepassen van de wetten binnen de wettelijke kaders, en minder op het onthouden van `droge` theorie.
Ben je meer een doener dan een denker? Dan is deze opleiding dus vast iets voor jou.

Doorleren na je diploma Beveiliger?
Ben jij al opgeleid tot beveiliger maar zou je je graag verder verdiepen en een cursus of training volgen? Er zijn regelmatig `potjes` voor doorleren beschikbaar, ook in de beveiligingsbranche. Zoals het STAP-budget. Zo kun je subsidie krijgen voor het behalen van diverse certificaten, zoals:

  • Omgaan met ongewenst gedrag
  • Crowd control
  • Zorgbeveiliging
  • Acute zorg alcohol & drugs
  • Hondengeleiding

De benamingen van deze budgetten wijzigen van tijd tot tijd, de meeste hebben ook een uiterlijke datum, of er geldt: op is op. Vind je het leuk om je verder te ontwikkelen in de beveiliging of een aanverwante branche, ga dan zeker eens op zoek naar een leuke cursus of training. Een investering in jezelf is altijd een goede investering!

Vereisten als je beveiliger wilt worden

Aan welke eisen moet je voldoen om beveiliger te worden? Zoals gezegd is het wenselijk dat je affiniteit hebt met mensen en ook servicegerichtheid is een pre. En job in de beveiliging is geen 9-tot-5-baan, je werkt als andere mensen vrij zijn of slapen, dus wees bereid om avond-, nacht- en weekenddiensten te draaien, en om op feestdagen te werken. Werk je het liefst alleen maar dicht bij huis? Dan kan je beter een ander vakgebied overwegen.

Daar staat tegenover dat beveiliging een ontzettend dynamisch beroep is, waarbij je op veel verschillende plekken komt en bijzondere mensen ontmoet. Het hebben van eigen vervoer, en bereid zijn om een stuk te rijden naar je werkplek, is voor een beveiliger wel handig.

Wil je starten met een opleiding tot beveiliger? Dan dien je in bezit te zijn van een vmbo-diploma, of van een overgangsbewijs van het derde naar het vierde leerjaar havo/vwo. Daarnaast zal je worden gescreend door Justis, waarover zo meteen meer.

Kun je ook aan de slag als beveiliger zonder diploma?
Dat is in principe niet mogelijk, omdat jij tijdens je werkzaamheden als beveiliger een beveiligingspas moet kunnen tonen. Beveiligingspassen zijn er in verschillende kleuren. Wat elke kleur betekent, lees je in ons eerder verschenen blogbericht. Ben je beveiliger in opleiding, dan krijg je bijvoorbeeld een groene beveilgingspas.

Een aantal beveiligingsbedrijven bieden de mogelijkheid tot een leer-werktraject. Hierbij kun je het beveiligersvak in de praktijk leren, terwijl je een opleiding volgt. In veel gevallen krijg je betaald voor de uren die je stageloopt. Tevens bestaat hierbij de mogelijkheid dat je na het behalen van je diploma gelijk in dienst kunt bij de betreffende werkgever. Houd er rekening mee dat het aanvragen van de grijze beveiligingspas, die je mag dragen na het behalen van je diploma, in sommige gevallen 8 weken kan duren.

Welke eigenschappen heb je nodig als beveiliger?

Vraag jezelf eens af: Waarom wil jij beveiliger worden? Werk je graag met mensen, heb je veel mensenkennis, houd je van duidelijkheid en regels? Als beveiliger in spe word je gescreend door Justis, het overheidsorgaan in Nederland dat ook ND Nummers aan beveiligers afgeeft. Zij bekijken onder andere of je aan bepaalde eisen van betrouwbaarheid en vakbekwaamheid voldoet. Een werkgever kan kan jou daarnaast vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag, ofwel VOG.

Ben je in aanraking geweest met Justitie?
De afdeling Korpscheftaken van de politie heeft er ook een zegje in of jij beveiliger wordt, of niet. Heb jij in het verleden wel eens rottigheid uitgehaald waar justitie bij aan te pas kwam, of heb jij een strafblad? Dan maak je waarschijnlijk weinig kans. Is dit echter al langere tijd geleden en begeef jij je sindsdien enkel nog op het rechte pad? Dan is de overheid in sommige gevallen vergevingsgezind en wordt jou een nieuwe kans gegund.

Ben je al langere tijd uit de running, maar geïnteresseerd in herintreding op de arbeidsmarkt? Er zijn ook beveiligingsbedrijven die opleidingen en werkplekken aanbieden voor re-integreerders. Wil je hier meer over weten, neem dan eens contact op met jouw gemeente, die dit soort initiatieven subsidieert.

Vacatures in de beveiliging

Ben je net afgestudeerd of gewoon nieuwsgierig welke banen er op dit moment allemaal zijn de beveiliging? Een leuke job in de beveiligingssector vind je onder andere door de vacaturewebsites in de gaten te houden, en door je in te schrijven als werkzoekende. Daarnaast kan het ook een goed idee zijn om gebruik te maken van social mediakanalen zoals Facebook. Hier zijn speciale groepen voor beveiligers, waar met regelmaat vacatures worden gedeeld. En kan je niets vinden wat jou aanspreekt? Dan kun je altijd nog overwegen om voor jezelf te beginnen en eigen baas te worden! Vergeet dan vooral niet jouw bedrijfsnaam vast te leggen bij de KVK én te checken of deze nog vrij is als domeinnaam. Lees ons eerdere blog met meer praktische tips voor het starten van een eigen onderneming in de beveiliging.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Nieuw: Aanmelden en afmelden met gps-beperking - Secusoft, dé software voor beveiligers

Nieuw: Aanmelden en afmelden met gps-beperking

3 oktober 2024 - We hebben een mooie nieuwe functie aan onze software toegevoegd. Per opdracht, opdrachtgever en evenement kan je nu instellen of je het aan- en afmelden via de app wilt beperken tot een maximale... lees verder »

Welke software gebruik je in de beveilingsbranche? - Secusoft, dé software voor beveiligers

Welke software gebruik je in de beveilingsbranche?

12 september 2024 - Ben je op zoek naar een veilige en gebruiksvriendelijke werkomgeving, waarbinnen jij al jouw bedrijfsgerelateerde zaken kunt regelen? Ben je actief in de beveiliging, of in een andere branche waarbij... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.