Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer)

Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer)

Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer) Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 3 april 2022

E-mail Leo Hoogma Linkedin

In Nederland moet elk beveiligingsbedrijf beschikken over een vergunning die afgegeven is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze officiële vergunning staat bekend als het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer). Wanneer je van plan bent om een beveiligingsbedrijf te gaan starten, is het ND Nummer noodzakelijk. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om een beveiligingsbedrijf of een recherchebureau te beginnen.

In Nederland moeten alle beveiligingsbedrijven voldoen aan strikte, door de overheid gestelde eisen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid toetst al het personeel om te zorgen dat iedereen voldoet aan die eisen. Het is wettelijk verboden (Wpbr) om zonder vergunning beveiligingswerkzaamheden of recherchebureauwerkzaamheden te verrichten.

Wat kost het aanvragen van een ND Nummer bij Justis?

Ben je van plan om te gaan starten met een beveiligingsbedrijf? Je eerste stap is dan het aanvragen van een vergunning via Justis. De aanvraagprocedure wordt op het aanvraagformulier duidelijk uitgelegd samen met het overzicht van de benodigde documenten. Daarnaast dien je hiervoor kosten te voldoen. Het aanvragen van een ND Nummer kost € 600,- voor het aanvragen, plus € 92,- per leidinggevende voor toestemming om leiding te geven.

Mag je ook werken in de beveiliging zonder ND Nummer?
Nee, dat mag niet. Ook freelance beveiligers zijn niet bij machte om te werken zonder vergunning of ND Nummer. Het kan bijvoorbeeld wel zijn dat jij in dienst bent van een bedrijf met een ND Nummer.
Er zijn een paar mogelijkheden:

  • Je bent een beveiliger met een eigen bedrijf dus je moet in bezit zijn van een ND Nummer.
  • Je bent een beveiliger in loondienst dus je werkt voor een bedrijf dat in bezit is van een ND Nummer.
  • Als freelance beveiliger werk je zonder een vast dienstverband voor een bedrijf dat in het bezit is van een ND Nummer.


Wil je meer weten over Wpbr (Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus)? Op de website van Justis vind je gedetailleerde informatie.

Hoe lang is ND Nummer geldig?

Het ND Nummer verleent toestemming voor het uitvoeren van beveiligingstaken gedurende 5 jaar. Houd er rekening mee dat je drie maanden voor het aflopen van de geldigheid dient te verlengen. Met beveiligingssoftware Secusoft ontvang je automatisch een herinnering als je vergunning of ander belangrijk document dreigt te verlopen.

Let op: ga je van rechtsvorm wijzigen omdat jouw eenmanszaak bijvoorbeeld een bv wordt? Dan dien je een nieuw ND Nummer aan te vragen bij Justis, aangezien de vergunning niet overdraagbaar is. Zorg ervoor dat je ook dit tijdig regelt, Secusoft helpt je daar graag bij!

Wil jij zelf eens zien hoe ons online softwarepakket werkt? Probeer Secusoft dan 14 dagen gratis uit. Maak een proefaccount aan en ervaar alle functies en voordelen direct vrijblijvend zelf!

Meer informatie op: https://www.justis.nl/producten/particuliere-beveiliging-en-recherche/vergunning-aanvragen/index.aspx

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Beveiliger met dyslexie? Secusoft helpt! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Beveiliger met dyslexie? Secusoft helpt!

8 september 2023 - Kan jij niet snel lezen of schrijven? Vandaag is het Wereldalfabetiseringsdag. Dat is speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Als beveiliger moet je rapportages schrijven.... lees verder »

Mogelijkheden kunststof aan- en afmeldbordje met NFC van Secusoft - Secusoft, dé software voor beveiligers

Mogelijkheden kunststof aan- en afmeldbordje met NFC van Secusoft

4 september 2023 - Wij helpen ondernemers met het stroomlijnen van hun werkzaamheden door middel van praktische en efficiënte software. Daarom ontwikkelden wij Secusoft. Maar we gaan graag nog een stapje verder. Zo... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.