Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer)

Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer)

Het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer) Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 7 april 2019

E-mail Leo Hoogma Linkedin

In Nederland moet elk beveiligingsbedrijf beschikken over een vergunning die afgegeven is door het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Deze officiële vergunning staat bekend als het ND Nummer (Nederlandse Dienstnummer). Wanneer je van plan bent om een beveiligingsbedrijf te gaan starten, is het ND Nummer noodzakelijk. Maar het is niet voor iedereen weggelegd om een beveiligingsbedrijf of een recherchebureau te beginnen.

In Nederland moeten alle beveiligingsbedrijven voldoen aan strikte, door de overheid gestelde eisen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid toetst al het personeel om te zorgen dat iedereen voldoet aan die eisen. Het is wettelijk verboden (Wpbr) om zonder vergunning beveiligingswerkzaamheden of recherchebureauwerkzaamheden te verrichten.

Wat kost het aanvragen van een ND Nummer bij Justis?

Ben je van plan om te gaan starten met een beveiligingsbedrijf? Je eerste stap is dan het aanvragen van een vergunning via Justis. De aanvraagprocedure wordt op het aanvraagformulier duidelijk uitgelegd samen met het overzicht van de benodigde documenten. Daarnaast dien je hiervoor kosten te voldoen. Het aanvragen van een ND Nummer kost € 600,- voor het aanvragen, plus € 92,- per leidinggevende voor toestemming om leiding te geven.

Mag je ook werken in de beveiliging zonder ND Nummer?
Nee, dat mag niet. Ook freelance beveiligers zijn niet bij machte om te werken zonder vergunning of ND Nummer. Het kan bijvoorbeeld wel zijn dat jij in dienst bent van een bedrijf met een ND Nummer.
Er zijn een paar mogelijkheden:

  • Je bent een beveiliger met een eigen bedrijf dus je moet in bezit zijn van een ND Nummer.
  • Je bent een beveiliger in loondienst dus je werkt voor een bedrijf dat in bezit is van een ND Nummer.
  • Als freelance beveiliger werk je zonder een vast dienstverband voor een bedrijf dat in het bezit is van een ND Nummer.


Wil je meer weten over Wpbr (Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus)? Op de website van Justis vind je gedetailleerde informatie.

Gratis uitproberen

Wil jij zelf eens zien hoe ons online softwarepakket werkt?

Meer informatie op: https://www.justis.nl/producten/particuliere-beveiliging-en-recherche/vergunning-aanvragen/index.aspx

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.