Waar moet het uniform van een beveiliger aan voldoen?

Waar moet het uniform van een beveiliger aan voldoen?

Waar moet het uniform van een beveiliger aan voldoen? Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 18 maart 2021

E-mail Leo Hoogma Linkedin

Wanneer je werkzaam bent in de beveiliging, dan dien je jouw beveiligingswerkzaamheden herkenbaar uit te voeren, uitzonderingen daargelaten. Als beveiliger zie je er netjes uit en zorg je voor een professionele en discrete uitstraling met je beveiligersuniform. Dat uniform moet zijn goedgekeurd door overheidsorgaan Justis, dat is dezelfde organisatie die ND-nummers afgeeft.

Welke eisen worden er gesteld aan een goed beveiligingsuniform?

Allereerst is het belangrijk dat jouw werkkleding niet teveel lijkt op die van de politie. Het uniform mag qua kleur en logovoering geen overeenkomsten vertonen met het politie-uniform. Dat geldt voor zowel werkpakken als voor polo's, T-shirts, vesten en overhemden, en tevens voor hoofdbedekking zoals caps.

In Nederland is het niet toegestaan om als beveiliger in de particuliere beveiligingsbranche geweldsmiddelen zoals handboeien o.i.d. te gebruiken.

Verder dient je beveiligingsoutfit aan de volgende eisen te voldoen:

  • Het uniform mag geen tekens van rangen hebben
  • Het uniform moet een herkenningsteken van de particuliere beveiligingsorganisatie hebben
  • Het uniform moet het V-teken als embleem hebben

Het is dus belangrijk dat jouw logo en het bekende V'tje op jouw beveiligerstenue staan. Ook als je gebruikmaakt van epauletten met bijvoorbeeld je logo erop, moeten deze zijn goedgekeurd door de overheid. Je dient kleurenfoto's ter beoordeling op te sturen aan Justis.

Mag je een pet of muts dragen tijdens het beveiligingswerk?

Ondanks dat het in de meeste gevallen ongebruikelijk is, zal je als beveiliger toch van tijd tot tijd hoofdbedekking willen dragen. Je werkgever mag dit niet weigeren als het om jouw gezondheid gaat. Bijvoorbeeld als je de hele dag in de brandende zon staat, en je een zonnesteek wilt voorkomen, of juist als je werkt in de vrieskou. Een neutrale pet of muts kan dan deel uitmaken van je uitrusting, eventueel met het woord Security erop.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je als beveiliger hoofdbedekking uit je eigen collectie draagt, zoals een basketbalpetje of een geinige muts.

Moet je op je werkbroek ook een logo hebben?

Nee, dat is niet nodig. Draag je een broek zonder opdruk, bijvoorbeeld een donkere combatbroek, of een zakkenbroek, dan volstaat het aangeven van de kleur ervan bij Justis.

Het dragen van een logo op je werkbroek is echter i.v.m. de belastingregels wel aan te raden. Om te voorkomen dat verstrekte kleding ook in de vrije tijd gedragen kan worden en dus kan worden aangemerkt als verkapt inkomen, stelt de belastingdienst namelijk duidelijke regels aan werkkleding.
Zo zegt de belastingdienst dat dit onder werkkleding valt:
- Kleding die (nagenoeg) uitsluitend geschikt is om tijdens de werkzaamheden te dragen, of:
- Kleding die zulke uiterlijke kenmerken heeft dat daaruit blijkt dat de kleding echt alleen voor werkzaamheden bedoeld zijn.
Dit is onder andere het geval als het kledingstuk een bedrijfslogo bevat van minimaal 70 cm2.

Een werkbroek met logo sluit daarbij ook direct netjes aan op de rest van je beveiligingskleding. Of je dat zelf ook mooi vindt, is natuurlijk een kwestie van smaak. En daarover valt niet te twisten, toch? Maar de meeste beveiligers weten wel beter, dat zie je ook op onze Facebookpost over dit onderwerp.

Je broek in je kisten?
Wat bijvoorbeeld te denken van je broek in je kisten dragen? Wat vind jij, kan dat, of is dat echt not done?
Het kan een provocerende werking hebben, een goede reden voor een opdrachtgever om het dragen van je broek over je kisten als voorwaarde te stellen. Ook de meeste beveiligers zullen het je afraden om je broek in je kisten te dragen.

Ik heb meerdere beveiligingstenues, moet ik van alles een foto naar Justis sturen?

Wanneer je verschillende soorten beveiligingswerk doet, dan zal je je voor elke type werk verschillend kleden. Zo draag je tijdens een evenement wat anders dan tijdens een bijeenkomst op hoog niveau. Je dient van elk type uniform aparte foto's in kleur op te sturen. Je moet er ook bij vermelden welke beveiliging je gaat doen, en de voor- en de achterkant van je kleding te fotograferen. Het gaat dan vooral om de bovenstukken, zoals je overhemd, shirt, polo, jasje of vest. Maar bij een net pak dien je ook een foto van de pantalon, het gilet en colbert mee te sturen.

Veiligheid
Bij het gebruik van een net pak wordt er van je verwacht dat je ook een stropdas draagt. Dit moet voor jouw veiligheid een clipdas zijn, omdat een echte stropdas voor gevaarlijke situaties kan zorgen, bijvoorbeeld wanneer iemand hier tijdens een handgemeen of gevecht aan trekt.

Ook willen we je adviseren om goede, stevige schoenen te dragen tijdens het werk in de beveiliging. Het liefst met de bescherming van stalen of kunststof neuzen.

Mag iedereen een Security shirt dragen?

Ja dat mag. Het dragen van een T-shirt of polo met `Security` erop is niet verboden. Wil je echter een herkenbaar V'tje dragen, dan dien je wel degelijk in bezit te zijn van je beveiligingsdiploma, en op verzoek je beveiligerspas te kunnen tonen. Dat is zo gesteld in de Wet particuliere beveiligingsorganisaties en recherchebureaus.

Uitzonderingen voor het dragen van een uniform in de beveiliging

In sommige gevallen kan ontheffing voor het dragen van een uniform in de beveilingsbranche worden aangevraagd. Bijvoorbeeld bij winkelbeveiliging, waar het de voorkeur geniet dat je niet herkenbaar aanwezig bent. Of wanneer je werkzaam bent als centralist in een videotoezichtcentrale. Deze ontheffing vraag je aan bij de korpschef van de politie in jouw buurt.

Inzicht in je bedrijfskleding met Secusoft beveiligingssoftware

Met Secusoft regel je op een eenvoudige manier de registratie en uitgifte van al je werkkleding, zoals uniformen, nette pakken en andere beveiligingstenues, en kun je bij elk toegevoegde item een medewerker koppelen, zodat je direct inzichtelijk hebt wie welke uitrusting in bezit heeft. Tevens kan je items die bij een dienst horen (zoals MagLites, tablets, bodycams etc.) toewijzen aan een dienstoverdracht.
Zo heb jij als eigenaar van een beveiligingsbedrijf in de particuliere beveiligingsbranche altijd inzichtelijk waar jouw spullen zich bevinden.

Wil jij Secusoft gratis uitproberen? Maak dan nu een account aan. Wij horen graag wat je ervan vindt! Ben je tevreden? Dan zetten wij je proefaccount graag voor je om naar een gebruikersaccount, zodat je direct verder kunt gaan waar je was gebleven met jouw planning, rapportage, facturatie en bedrijfsmiddelenbeheer in Secusoft.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen - Secusoft, dé software voor beveiligers

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen

3 maart 2024 - Met Secusoft sta jij als ondernemer altijd aan het roer. Je bepaalt als houder van het master account (ID1) wie wat mag zien en doen binnen de software. Hiervoor zijn er de standaardinstellingen,... lees verder »

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show!

26 februari 2024 - Niets is zo vervelend als een medewerker die zich verslaapt voor zijn dienst. De post onbemand, en zie op korte termijn maar eens een vervanger te vinden. Ook als een medewerker zonder reden niet... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.