Geweldsmiddelen voor beveiligers in Nederland?

Geweldsmiddelen voor beveiligers in Nederland?

Geweldsmiddelen voor beveiligers in Nederland? Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 8 april 2021

E-mail Leo Hoogma Linkedin

In ons land is het niet gebruikelijk dat beveiligers rondlopen met geweldsmiddelen, zoals pepperspray of handboeien. Een beveiliger met een wapen zal je hier niet tegenkomen, maar hoe zit dat in andere landen? Waar mag je wel gewapend beveiligingsdiensten uitoefenen, en zijn er toch uitzonderingen voor Nederlandse beveiligingsbedrijven?
Je leest het in dit Secusoft-blogbericht!

Geen wapens voor Nederlandse beveiligers

In Nederland is bepaald dat geweldsmiddelen enkel mogen worden gebruikt door de overheid. Het gebruik van vuurwapens is daarmee voorbehouden aan politie en marechaussee. Het is door onze wetgeving dan ook zo dat wanneer er een gewapend transport ons land doorkruist, de beveiligers in het voertuig hun wapens tijdelijk zullen moeten opbergen in een kluis.

Op termijn komt er hoogstwaarschijnlijk verandering in deze regeling, en wel voor beveiligers van particuliere beveiligingsbedrijven die meevaren op koopvaardijschepen langs de Golf van Aden. Het demissionaire kabinet heeft namelijk ingestemd met een wetsvoorstel dat bewapening van beveiligers daar mogelijk maakt. Er klinkt al langere tijd de roep om gewapende beveiliging, in verband met de vele piraten die tussen Jemen en Somalië actief zijn. Als de Eerste en Tweede kamer instemmen met het wetsvoorstel dan zullen deze schepen zich dus binnenkort, op bepaalde voorwaarden, mogen bewapenen tegen piraterij.

Een gedegen opleiding

Beveiligers die gaan meevaren op Nederlandse koopvaardijschepen zijn in een hoop gevallen ex-militairen of -mariniers; beveiligers die een gedegen wapenopleiding hebben gevolgd. Wanneer we kijken naar andere landen, zoals Spanje, dienen beveiligers eerst een licentie te krijgen alvorens zij bewapend beveiligingsopdrachten mogen uitvoeren. Voor zo'n licentie wordt er onder andere gekeken naar de persoonlijke achtergrond van de beveiliger in kwestie, naar zijn medische gezondheid, en dient hij zijn kennis over wapens op orde te hebben.

In Frankrijk mogen beveiligers in de particuliere sector met toestemming van de overheid vuurwapens, wapenstokken en traangas gebruiken en ook in België kan een bewakingsagent een licentie krijgen voor het dragen van een wapen. Wist je trouwens al dat Secusoft nu ook beschikbaar is voor bewakingsfirma's in buurland België?

Wij hebben binnen onze software de mogelijkheid om de overdracht van wapens en munitie te registreren. Onze Secusoftklanten in het Caribisch gebied (Aruba, Bonaire en Curaçao) en in Suriname maken hier al handig gebruik van!

Gewapende beveiliging in Nederland, een goed idee?

Wat vind jij, moeten beveiligers in Nederland ook de mogelijkheid krijgen om zich te bewapenen? Ben je ooit in een situatie beland waarin je beter wel bewapend had kunnen zijn? Of vind jij ook dat het geweldsmonopolie bij de staat dient te blijven, en dat jij als beveiliger de zaken op eigen kracht moet kunnen oplossen? Praat erover mee op onze Facebookpagina!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Beveiliger met dyslexie? Secusoft helpt! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Beveiliger met dyslexie? Secusoft helpt!

8 september 2023 - Kan jij niet snel lezen of schrijven? Vandaag is het Wereldalfabetiseringsdag. Dat is speciaal voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Als beveiliger moet je rapportages schrijven.... lees verder »

Mogelijkheden kunststof aan- en afmeldbordje met NFC van Secusoft - Secusoft, dé software voor beveiligers

Mogelijkheden kunststof aan- en afmeldbordje met NFC van Secusoft

4 september 2023 - Wij helpen ondernemers met het stroomlijnen van hun werkzaamheden door middel van praktische en efficiënte software. Daarom ontwikkelden wij Secusoft. Maar we gaan graag nog een stapje verder. Zo... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.