Wat moet je doen om een ISO certificaat te behalen?

Wat moet je doen om een ISO certificaat te behalen? - Secusoft, dé software voor beveiligers

Om een ISO 9001-certificaat te behalen, moet jouw organisatie een aantal stappen doorlopen en voldoen aan specifieke vereisten die zijn vastgelegd in de ISO 9001-standaard. Dit is een intens proces, waarbij je wel wat hulp kunt gebruiken. Gelukkig biedt Secusoft jou de software waarin je veilig jouw kwaliteitsmanagementsysteem opzet en implementeert. Daarnaast helpen we je graag door de stappen die gevolgd moeten worden tijdens dit proces op een rijtje te zetten:

 1. Analyse
  Voorafgaand aan het behalen van een ISO-certificaat, is er de gap-analyse van de huidige gang van zaken. Hierbij worden de huidige processen, procedures en systemen van jouw organisatie geëvalueerd. Zo krijg ji inzichtelijk wat er moet gebeuren om aan alle gestelde, strenge eisen te voldoen.

  Secusoft software hanteert sinds het prille begin zeer strenge veiligheidsnormen. Voor onze eigen ISO-normering hebben wij dus bijvoorbeeld deze uitvoerig geanalyseerd en waar nodig aangescherpt, waarna de hernieuwde veiligheidsnorm werd geïmplementeerd in onze dagelijkse werkzaamheden.

 2. Documentatie
  Om te voldoen aan de ISO-norm moet er aantoonbaar systematisch volgens strenge eisen worden gewerkt. Door documentatie van alle handelingen aan te leggen, maak je als bedrijf inzichtelijk wat de norm is, hoe deze wordt nageleefd en welke controle hierop is. Deze documenten dienen inzichtelijk te zijn voor de auditeur, dat is de medewerker van ISO die gedurende een aantal dagen alle processen op de werkvloer op de voet volgt om te zien of men werkelijk alle beschreven handelingen - op juiste wijze - uitvoert.

 3. Ontwikkelen en implementeren van een kwaliteitsmanagementsysteem
  Ontwerp een kwaliteitsmanagementsysteem, ofwel QMS, dat voldoet aan de eisen van ISO 9001. Dit omvat het vaststellen van kwaliteitsdoelstellingen, het vastleggen van procedures en processen, en het documenteren van relevante informatie. Implementeer het QMS binnen jouw onderneming.

  Het te allen tijde toepassen van opgestelde maatregelen is een zeer belangrijke eis voor het behalen van het ISO-certificaat. Belangrijk hierbij is dat alle medewerkers op de hoogte zijn van de regels en werkwijzen, dus dat zij de procedures kennen en naleven.

 4. Interne audits
  Heb je als bedrijf alle gestelde eisen in de dagelijkse werkzaamheden geïmplementeerd, dan is het tijd voor een interne audit. Dit is de eerste controle, wat gaat er goed, en wat kan er beter? Ook dit wordt gedocumenteerd, en er wordt voor elke veiligheidsnorm een controledatum ingesteld waarop opnieuw wordt gekeken of er juist gehandeld is. Houd regelmatig managementreviews waarbij de prestaties van het QMS worden geëvalueerd en eventuele verbeteringen worden besproken. Identificeer eventuele tekortkomingen en neem corrigerende maatregelen waar nodig.

 5. Audit voor certificering
  Wanneer je tijdens de interne audit aan alle eisen voldoet, wordt de afspraak gemaakt voor de komst van een externe ISO-auditeur. Ook deze zal controleren of alle documenten op orde zijn, of medewerkers hiernaar handelen en hoe de controle hierop wordt uitgevoerd, en wat er wordt gedaan met de uitkomsten. Aangezien dit een precair werkje is, staat hiervoor minimaal 3 dagen, maar vaak heeft deze audit een duur van 5 volledige werkdagen.

 6. Certificering en onderhoud
  Zodra de auditeur een positief oordeel geeft, voldoet het bedrijf aantoonbaar aan alle door de ISO gestelde veiligheids- en/of kwaliteitseisen, en kan het ISO-certificaat worden overhandigd. Elk jaar dient de organisatie opnieuw een interne audit te ondergaan, en eens in de drie jaar wordt er opnieuw door een externe auditeur getoetst of de organisatie nog steeds aan de norm voldoet.

Gratis kennismaken met dé software die jou helpt bij het stroomlijnen van de stappen voor jouw ISO-certificaat?

Maak vrijblijvend kennis met Secusoft. Deze software is gebouwd in een streng beveiligde omgeving, en drievoudig ISO-gecertificeerd. Wij helpen jou als ondernemer graag met het behalen van jouw ISO-certificaat a.d.h.v. de volgende praktische functies:

 • Klachtenregistratie - Met Secusoft maak je eenvoudig een dossier aan waarin klachten en opvolging hiervan kunnen worden geregistreerd.

 • Klanttevredenheidsonderzoeken - Door regelmatig klantensurveys te houden wordt er in kaart gebracht wat goed gaat, en wat beter kan.

 • Het opstellen van een RI&E - Secusoft biedt één opslag waar alle medewerkers de Risico Inventarisatie & Evaluatie, ofwel RI&E, van het bedrijf kunnen vinden. Hierbij kan worden verzocht om een leesbevestiging binnen Secusoft.

 • Personeelshandboek - Alle informatie waarvan medewerkers op de hoogte dienen te zijn staat hierin beschreven. Je vindt het personeelshandboek in de speciaal hiervoor gemaakte module in Secusoft.

 • Werkinstructies - Elke opdrachtgever kan eigen werkinstructies opstellen, en deze worden vervolgens bij de betreffende opdracht aan de medewerkers getoond.


Maak een Secusoft account aan en ervaar alle voordelen van onze ISO-gecertificeerde software direct!

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen - Secusoft, dé software voor beveiligers

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen

3 maart 2024 - Met Secusoft sta jij als ondernemer altijd aan het roer. Je bepaalt als houder van het master account (ID1) wie wat mag zien en doen binnen de software. Hiervoor zijn er de standaardinstellingen,... lees verder »

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show!

26 februari 2024 - Niets is zo vervelend als een medewerker die zich verslaapt voor zijn dienst. De post onbemand, en zie op korte termijn maar eens een vervanger te vinden. Ook als een medewerker zonder reden niet... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.