Wat is het verschil tussen aanhouden en staande houden?

Wat is het verschil tussen aanhouden en staande houden?

Wat is het verschil tussen aanhouden en staande houden? Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 29 september 2022

E-mail Leo Hoogma Linkedin

Je ziet het regelmatig op televisie in undercoverprogramma's. De presentator heeft bewijs verzameld tegen een verdachte, confronteert de verdachte ermee en belt vervolgens de politie aan wie de zaak wordt overgedragen. "Ik ben gearresteerd door een televisieprogramma", roept de verdachte dan. Maar klopt dit feitelijk? Is de verdachte persoon door de presentator gearresteerd? En gaat het hierbij om echte vrijheidsberoving of is dit voorbehouden aan de politie? En dan is er ook nog het burgerarrest... Wat betekenen al deze termen precies? Tijd voor opheldering!

Welke rechten heb jij als beveiliger op het gebied van aanhoudingen?

Naast het verschil tussen de diverse kreten hebben we ook uitgezocht welke handeling aan wie is voorbehouden. Mag iedereen een arrestatie uitvoeren, of is dit alleen toegestaan voor mensen van de wet? En wat voor rechten heb jij als beveiliger tijdens het uitvoeren van jouw dienst? Wij gaan de meest gebruikte termen toelichten, te weten aanhouden, staande houden en stilhouden, zoals deze worden omschreven door de politie.

Wat betekent staande houden?
Iemand staande houden mag worden gedaan bij constatering van een overtreding. Bijvoorbeeld bij diefstal, rijden door rood of openbare dronkenschap. Bij de staandehouding dient de verdachte zich te identificeren en wordt door de politie gewaarschuwd of bekeurd.

Wat betekent aanhouden?
Aanhouden betekent in feite hetzelfde als arresteren. De politie kan iemand aanhouden als deze persoon wordt verdacht van een strafbaar feit. De verdachte wordt vervolgens meegenomen naar het politiebureau in afwachting van een eventuele straf. Op het bureau wordt allereerst onderzocht of de arrestatie terecht was, alvorens wordt besloten of de verdachte in vrijheid wordt gesteld of dat de politie overgaat tot in verzekering stelling.

Wat betekent stilhouden?
Je kunt ook nog door politie worden 'stilgehouden`, hierbij spreekt de politie je aan zonder dat je ergens van wordt verdacht. Dit kan gebeuren tijdens een grootscheepse controle of omdat je je bevindt in een gebied waar zich veel criminaliteit voordoet.

Mag je als beveiliger iemand arresteren?

We kennen natuurlijk allemaal de term burgerarrest, wat betekent dat je als burger een verdachte mag aanhouden. Ook in je functie van beveiliger mag jij iemand arresteren. Dit arrest is wel gebonden aan een aantal voorwaarden. De voorwaarden waarop je een burgerarrest mag uitvoeren zijn:

  • Je mag alleen iemand aanhouden als je deze persoon direct erna overdraagt aan de politie.
  • Er mag bij de aanhouding slechts gepaste fysieke overredingskracht worden gebruikt. Wees dus voorzichtig met geweld, want als de overtreder zich overgeeft of duidelijk zwakker is, is het gebruiken van geweld niet iets wat zomaar kan en mag.
  • Je mag de verdachte fysiek tegenhouden als deze probeert te ontsnappen.

Dit gebeurt bijvoorbeeld in geval van een winkeldiefstal. De winkeldief wordt dan aangehouden door de winkelmanager of de beveiliger ter plaatse. De politie wordt gecontacteerd en de dief wordt overgedragen.

Heb jij redelijke verdenkingen tegen een bepaald persoon, waarvan je vindt dat de politie dit verder moet onderzoeken, of ben je getuige van een misdaad zoals omschreven in het Nederlandse wetboek van strafrecht? Dan mag jij een burgerarrest uitvoeren. Het doel hiervan is dat jij de verdachte ter plaatse houdt, tot de gealarmeerde politie is gearriveerd.

Met Secusoft direct inzicht in overtredingen op locatie
Gebruik jij de software van Secusoft, dan kun je vertrouwen op een systeem dat is toegespitst op de beveiliging, maar zeker ook in veel andere vakgebieden toepasbaar is. Zo kun je met onze software ontzeggingen en winkelverboden registreren, waarbij je inzichtelijk hebt wie de toegang waar is ontzegd, en waarom. Dit kun je delen met winkelmanagement voor heldere communicatie, zonder `ruis op de lijn`. Ook wanneer het slechts gaat om een waarschuwing is het goed dit te registreren voor verder verloop. Bekijk alles over de module Ontzeggingen en winkelverbod.

Wil je Secusoft vrijblijvend uitproberen? Maak een gratis proefaccount aan en test alle functies van onze software gratis uit. We horen graag wat je ervan vindt. Heb je vragen? Stel ze gerust via support@secusoft.nl, ons Support Team helpt je graag.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen - Secusoft, dé software voor beveiligers

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen

3 maart 2024 - Met Secusoft sta jij als ondernemer altijd aan het roer. Je bepaalt als houder van het master account (ID1) wie wat mag zien en doen binnen de software. Hiervoor zijn er de standaardinstellingen,... lees verder »

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show!

26 februari 2024 - Niets is zo vervelend als een medewerker die zich verslaapt voor zijn dienst. De post onbemand, en zie op korte termijn maar eens een vervanger te vinden. Ook als een medewerker zonder reden niet... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.