Dienst inplannen die om twaalf uur 's nachts begint

Dienst inplannen die om twaalf uur 's nachts begint

Dienst inplannen die om twaalf uur 's nachts begint Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 28 oktober 2021

E-mail Leo Hoogma Linkedin

Planners zullen deze vraag herkennen: Hoe plan ik een dienst in die om twaalf uur 's nachts begint? Zet ik dat op 24.00 uur, of kan dit niet? We leggen het graag even uit.

Het begin van de dag
Technisch gezien begint de dag om 00:00 en eindigt hij om 23:59 uur. Softwarematig bestaat er geen 24:00 in een digitale tijdsaanduiding. Wikipedia heeft dat mooi uitgelegd:
In de 24-uurstijdsindeling begint een nieuwe dag om 0:00:00 en eindigt deze om 23:59:59. Er bestaat geen 24:00, want dat moment wordt reeds met 0:00:00 (het begin van de volgende dag) aangeduid.

Zet je aanvang dienst op bijvoorbeeld maandag 00:00, dan begint de dienst dus in de nacht van zondag op maandag, om 12 uur 's nachts.

Secusoft denkt mee met je planning

Wil je voor de duidelijkheid naar je medewerkers toe laten weten in welke nacht zij precies beginnen? Zet `aanvang dienst` dan in dit geval op zondag 23:59 uur. Zo ziet de medewerker direct dat hij of zij zondagavond moet beginnen, en Secusoft telt die ene minuut niet mee qua toeslagen, dus technisch gezien werkt de medewerker op maandag.

Zorg ervoor dat je het begin van de dienst op de juiste dag zet, want anders kloppen je toeslagen niet meer!

Wat de medewerker ziet
Begint een dienst in de nacht, bijvoorbeeld om 01:00 uur, dan ziet de medewerker een grote melding:

  • Let op: de dienst begint van zondag op maandag.

Dit is om te voorkomen dat de medewerker een dag te laat komt!

Hoe werkt het plannen van een dienst met daarin de ingang naar zomer- of wintertijd?

Over enkele dagen, in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 oktober 2021, gaat de wintertijd in en verzetten we de klok 's nachts van 3 naar 2 uur. Secusoft herinnert haar gebruikers daar tijdig aan d.m.v. een opvallende, rode melding.

Werk je als planner, dan detecteert het rooster in Secusoft automatisch voor je of het verzetten van de klok naar zomertijd of wintertijd binnen een geplande diensttijd valt. Is dit het geval, dan zie je een een melding verschijnen. Je ziet: Secusoft denkt graag met je mee!

Waar moet je op letten bij ingang zomertijd of wintertijd bij het plannen van een dienst?
Je krijgt een melding, maar het totale aantal werkelijk gewerkte uren op de dienst die in het verzetten van de klok vallen worden NIET automatisch aangepast. Dit dien je zelf na te kijken en indien gewenst aan te passen. Je kunt qua loonbetaling zelf bepalen hoe je het wilt doen als de klok verzet wordt.

  • Je past handmatig het veld Weekendtoeslag en het veld Totaal uren aan, of:
  • Je houdt geen rekening met de zomer-/wintertijd. In de winter betaal je dus een uur te weinig en in de zomer een uur te veel. Let op: Check de CAO of dit is toegestaan! (volgens de CAO particuliere beveiliging mag dit niet).

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen - Secusoft, dé software voor beveiligers

Alle rechten in één keer resetten naar standaardinstellingen

3 maart 2024 - Met Secusoft sta jij als ondernemer altijd aan het roer. Je bepaalt als houder van het master account (ID1) wie wat mag zien en doen binnen de software. Hiervoor zijn er de standaardinstellingen,... lees verder »

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Hallo beveiliger, ben je wakker? Nieuwe functie voorkomt onverwachte no show!

26 februari 2024 - Niets is zo vervelend als een medewerker die zich verslaapt voor zijn dienst. De post onbemand, en zie op korte termijn maar eens een vervanger te vinden. Ook als een medewerker zonder reden niet... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.