Visiteren of fouilleren, wat is het verschil?

Visiteren of fouilleren, wat is het verschil?

Visiteren of fouilleren, wat is het verschil? Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 21 oktober 2022

E-mail Leo Hoogma Linkedin

Visiteren wordt regelmatig verward met fouilleren, maar de betekenis van deze twee begrippen is niet hetzelfde. Bij visitatie worden enkel de persoonlijke bezittingen gecontroleerd, terwijl bij fouillering ook kleding en lichaam onderzocht mogen worden. Zijn er nog meer verschillen tussen deze twee zaken waar je als beveiliger mee te maken krijgt? Dat lees je in dit blogbericht.

Wat is visitatie of visiteren?

Visiteren betekent in praktijk dat de beveiliger persoonlijke bezittingen, handtasjes, boodschappentassen, koffers etc. mag inkijken. Hierbij wordt gecontroleerd of geen bedrijfsgoederen en/of eigendommen het gebouw of het terrein van het bedrijf verlaten. Een visitatie moet objectief en steekproefsgewijs worden uitgevoerd, bij voorkeur in een aparte ruimte en met nodige discretie.

De te visiteren persoon laat zijn of haar eigendommen vrijwillig inkijken, maakt ze open en leeg en keert ze desnoods binnenstebuiten om de beveiliger de inhoud te laten zien. Visitatie gebeurt dus met medewerking van de gevisiteerde persoon, er mag geen dwang aan te pas komen en de gevisiteerde persoon mag de visitatie eventueel weigeren. De beveiligingsbeambte is bevoegd om de visitatie te verrichten, wanneer deze bevoegdheid is opgenomen in het huisreglement van het bedrijf. De regels moeten uiteraard gecommuniceerd en bekend zijn. Bij visitatie mag niet de kleding of het lichaam van de betrokkene onderzocht worden.

Wat is fouilleren?

Tijdens het fouilleren van een persoon wordt, anders dan bij visitatie, een onderzoek aan lichaam en kleding uitgevoerd. Dit is bij visitatie absoluut niet toegestaan. De beveiliger heeft de bevoegdheid om te fouilleren in bijzondere en specifieke situaties op basis van het privaat recht. Deze bevoegdheid moet duidelijk gecommuniceerd en opgenomen zijn in de bedrijfsregels of -voorschriften.

Zo kunnen bijvoorbeeld supporters bij voetbalwedstrijden worden gefouilleerd, evenals bezoeker van grotere openbare evenementen. Ook in de luchtvaart en bij concerten mogen personen op basis van het reglement gefouilleerd worden.

Verschil tussen veiligheidsfouillering en een gerechtelijke fouillering
Er is een verschil tussen veiligheidsfouillering en een gerechtelijke fouillering. Een veiligheidsfouillering is zoeken in, op of onder de kleding van een persoon, of zoeken in de bagage en het voertuig. Dit wordt uitgevoerd door een veiligheidsbeambte van hetzelfde geslacht als de gefouilleerde persoon.

Een gerechtelijke fouillering heeft tot doel bewijsmaterialen, verboden voorwerpen of stoffen op te sporen, in verband met gepleegd misdrijf of een objectieve verwachting van een te plegen misdrijf. Een gerechtelijke fouillering wordt uitgevoerd door een politieambtenaar.

Het laatste nieuws uit de beveiliging

Vind jij het leuk om meer te lezen over werken in de beveiliging? Als klant van Secusoft houden we je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en natuurlijk updates aan onze software voor beveiligingsbedrijven. Like ons op Facebook of meld je aan om updates te ontvangen wanneer we een nieuwe instructievideo publiceren. En ben je nog geen klant van Secusoft, weet dan dat je onze software gratis mag proberen voor 14 dagen lang. Maak een proefaccount aan en test onze software gratis. We horen graag wat je ervan vindt!

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Vandaag: Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk - Secusoft, dé software voor beveiligers

Vandaag: Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk

28 april 2024 - Vandaag, op 28 april 2024, wordt wereldwijd de Werelddag voor veiligheid en gezondheid op het werk gevierd, dit is een initiatief van de Internationale Arbeidsorganisatie (IAO). Beveiligingsbedrijven... lees verder »

Duurzame software: 0 zakelijke km's voor Secusoft in 2023! - Secusoft, dé software voor beveiligers

Duurzame software: 0 zakelijke km's voor Secusoft in 2023!

22 april 2024 - Bij Secusoft zijn we ons zeer bewust van onze ecologische voetafdruk. Wij houden ons bezig met verduurzaming, o.a. door het aantal zakelijke kilometers zoveel mogelijk te minimaliseren. En met... lees verder »

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.