Respect, man!

Respect, man!

Respect, man! Secusoft, dé software voor beveiligers
Leo Hoogma - Secusoft, dé software voor beveiligers

Geschreven door:
, 4 november 2019

E-mail Leo Hoogma Linkedin

“Respect my mind - cause I'll kill you”*


Respect.
We hebben het er elke dag over, we roepen het te pas en te onpas, wanneer we boos zijn, wanneer ons iets niet bevalt, wanneer we ons gekrenkt voelen: Respect, man! Toon eens respect, joh! Wat hier ontbreekt, is respect! Ik eis dat je mij respecteert!

Een man werd vermoord op 2 november 2004. Een man met een mening en een overtuiging die niet door iedereen werd gerespecteerd. Een persoon voelde in plaats van respect en tolerantie haat en woede en probeerde dat op te lossen door geweld, altijd de verkeerde weg. De controversiële filmmaker Theo van Gogh werd vermoord in Amsterdam en als een respectvol, vriendelijk antwoord op deze afschuwelijke daad werd twee jaar later de Respect Education Foundation opgericht, een stichting dat het ontstaan van de Week van Respect initieerde.

Respect.
We willen het allemaal. In je werk, in je relatie, bij je thuis, in je omgang met anderen. Maar wat is het nou precies, respect? En wat moet je doen om het te krijgen? Kun je zoiets afdwingen? Eisen? Er om vragen? Of is het eerder iets wat je onopvallend met verdienen, door iets meer te zijn op alle vlakken, door net iets meer je best doen? Of is het een verworven recht? Een omgangsvorm met elkaar? Je moet het krijgen, hoe dan ook?

Respect betekent volgens Wikipedia aanzien, eerbied of waardering die men heeft voor iemand vanwege zijn kwaliteiten, prestaties of vaardigheden. In het dagelijks leven kan het ook betekenen respect hebben voor iemands maatschappelijke positie of materiële zaken, zoals rijkdom, een groot huis, een hoge functie.
Rappers zoals Eminem hebben het in hun teksten vooral over respect in betekenis van op niemand neerkijken, niemand is meer of beter dan iemand anders, mensen zijn in de essentie gelijk.

Wij van Secusoft proberen iedereen respectvol te behandelen, onze geliefden en buren net zo als onze zakelijke relaties. Wij proberen iedereen te waarderen en gelijkwaardig te behandelen. Een teken van ons respect richting onze klanten is ook onze volledig transparante communicatie. Bij Secusoft zijn geen verborgen voorwaarden, geen kleine lettertjes, geen doorlopende contracten, geen achterbakse facturen of verstopte naheffingen. What you see is what you get. Transparant, open, duidelijk. Respectvol.

Respect is dus geen eenvoudig begrip. Je kunt het geven en ontvangen volgens verschillende voorwaarden. Je respecteert iemand vanuit je eigen waardes en overtuigingen. Wat voor jezelf waardevol is, dat waardeer je ook in andere mensen. Maar… er is nog een ander soort respect en dat is het respect voor iemands mening, overtuiging, seksuele voorkeur en religie. Dit zijn zaken die je niet noodzakelijkerwijs hoeft te delen met iemand anders. Ook al denk je heel anders over bepaalde zaken, sterker nog, je bent het met de persoon in kwestie totaal niet eens, dan nog moet je zijn of haar mening respectvol behandelen. Iedereen heeft recht op eigen mening, ook al is deze in jouw ogen volledig verkeerd. Je bent respectvol, als je ook deze mening kunt gewoon laten bestaan.

Respect voor de ander begint bij jezelf. Loesje

Respect is voor degenen die het verdienen, niet voor degenen die het eisen.

Eigenlijk gaat respect dus over erkennen dat er andere meningen, andere culturen, gewoontes, andere religies, overtuigingen, andere mensen, rijk of arm, en andere soorten liefde naast die van jou mogen bestaan. In vrede. In acceptatie. In respect.
* Z-Ro, uit rap “Respect My Mind”

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.

Contact via Whatsapp

Deze website werkt het beste als u de cookies voor social media en statistieken accepteert.