Geweld tegen politie, beveiligers en hulpverleners neemt spectaculair toe

Geschreven door:

Het aantal gevallen van geweld tegen de werknemers met een publieke taak, dus politie, beveiligers, hulpverleners e.d., is de laatste jaren spectaculair toegenomen, volgens sommige cijfers met een stijging van liefst 20% tussen 2016 en 2018.
Het beroep van de beveiliger brengt dagelijks het risico van geweld met zich mee. Vaker dan in andere beroepen worden beveiligers geconfronteerd met verschillende niveaus van geweld, van een simpel roofoverval tot terrorisme en excessive force bij voetbalwedstrijden of evenementen.

Hoe ga je om met geweld en agressie? Je wil immers graag na je dienst gewoon weer thuis komen, bij voorkeur in één stuk en zonder tussenstop in het ziekenhuis. Je mag vanuit je taak niet met geweld op geweld reageren. Je moet je beheersen en zowel overwicht als overzicht houden. Hoe ga je de conflictsituatie beheersen en kalmeren? Probeer je, boven alles, de edele principes van de geweldloosheid te handhaven? Vergeet je nooit dat je een beveiliger bent, dat jouw taak uiteindelijk afgeleid is van het woord veilig, en dat jouw voornaamste zorg moet zijn om de orde en de veiligheid te bewaken?
Beveiligers zijn werknemers met een publieke taak en vaak zelf slachtoffer van onnodig geweld. Uit de hand gelopen festivals met duizenden bezoekers, vaak onder de invloed van drank en drugs, gewelddadige supporters bij een sport gebeuren, achtervolging van een inbreker dat opeens helemaal fout gaat. Naast het stijgend niveau van geweld in ons dagelijks leven blijven mensen en organisaties zich inzetten voor het verspreiden van het idee van geweldloosheid om de boodschap van tolerantie en begrip voor elkaar te verspreiden.

Mede daarom is 2 oktober, de geboortedag van een van de meest geweldloze leiders van onze tijd, Mahatma Gandhi, uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Geweldloosheid.

“Er zijn veel zaken waarvoor ik bereid ben te sterven, maar geen waarvoor ik bereid ben te doden”, schreef Mahatma Gandhi.

Helaas denken vele van ons daar anders over getuige alle zinloze oorlogen, moorden, overvallen, huiselijk en ander grenzeloos en extreem geweld waar we wereldwijd dagelijks mee geconfronteerd worden.

Vandaag op 2 oktober is het weer tijd om na te denken over deze belangrijke zaken. Over tolerantie, het respect voor alle mensen en alle mensenrechten, voor echt iedereen, onafhankelijk de ras, seksueel voorkeur, geloof of leeftijd.
Geweld gaat over de aanval op de fundamentele vrijheden van allen, geweldloosheid over respect voor deze vrijheden. Dit is waar de democratie begint. En elkaars normen en waarden.

Wilt u nog meer blogberichten lezen? Ga dan naar de pagina Blog.